EM i fotball 2016, offisielt UEFA Euro 2016, var den 15. utgaven av Europamesterskapet i fotball for menns nasjonallag. Turneringen ble arrangert i Frankrike fra 10. juni til 10. juli. Dette var den første utgaven hvor 24 lag deltok i sluttspillet, en økning fra 16 lag i de foregående turneringene. Mesterskapet samlet Europas beste fotballnasjoner i en måned med intens konkurranse.

Vinneren av Euro 2016

Portugal vant UEFA Euro 2016 og sikret dermed sitt første store internasjonale trofé i landets fotballhistorie. Seieren kom etter en finale mot vertslandet Frankrike, hvor Portugal vant 1-0 etter ekstraomganger. Målet ble scoret av Éder i det 109. minutt, en reserve som overrasket mange ved å bli matchvinner.

Finalen

Finalen ble spilt på Stade de France i Saint-Denis, en forstad til Paris. Kampen var tett og jevnspilt, med få målsjanser for begge lag. Portugals kaptein, Cristiano Ronaldo, måtte forlate banen gråtende etter 25 minutter på grunn av en kneskade, noe som satte en demper på Portugals angrepskraft. Likevel klarte Portugal å holde stand og sikret seieren med Éders spektakulære langskudd i ekstraomgangene.

Nøkkelspillere

Til tross for Ronaldos tidlige exit i finalen, var det flere nøkkelspillere som bidro til Portugals suksess: Pepe, som var en bauta i forsvaret gjennom hele turneringen. Rui Patrício, målvakten som leverte flere nøkkelredninger. Renato Sanches, som ble kåret til Young Player of the Tournament, gjorde en sterk innsats på midtbanen.

Turneringsoversikt

UEFA Euro 2016 huskes for flere overraskelser og hjertevarmende historier: Island, som deltok for første gang, nådde kvartfinalen og slo ut England i åttendedelsfinalen. Wales nådde semifinalen, drevet frem av stjernespilleren Gareth Bale. Frankrike, med stjerner som Antoine Griezmann og Paul Pogba, imponerte på vei til finalen, men klarte ikke å overvinne Portugal. Turneringen viste viktigheten av kollektiv innsats og taktisk disiplin. Portugal, under ledelse av Fernando Santos, demonstrerte bemerkelsesverdig utholdenhet og evne til å vinne selv uten sin ledende stjerne, Cristiano Ronaldo, på banen i mesteparten av finalen.