EM i fotball 2012, offisielt UEFA Euro 2012, var den 14. utgaven av Europamesterskapet i fotball for menns nasjonallag. Turneringen ble arrangert av Polen og Ukraina fra 8. juni til 1. juli 2012, dette var første gang disse to nasjonene arrangerte et stort internasjonalt fotballmesterskap. Konkurransen samlet Europas fremste fotballnasjoner i kampen om kontinentets mest prestisjefylte landslagstrofé.

Vinneren av Euro 2012

Spania vant UEFA Euro 2012 og forsvarte dermed sin tittel fra Euro 2008. De slo Italia i finalen med en overbevisende 4-0 seier, den største seiersmarginen i en EM-finale noensinne. Denne triumfen markerte også Spanias tredje store internasjonale trofé på rad, etter seieren i VM i 2010, et uttrykk for deres dominans i verdensfotballen i denne perioden.

Finalen

Finalen ble spilt på Olympiastadion i Kyiv, Ukraina. Spania demonstrerte sin overlegne tiki-taka-stil, med besittelsesfotball og presise pasninger, som fullstendig overmannet det italienske laget. Målene ble scoret av David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres og Juan Mata, som alle bidro til den historiske seieren.

Nøkkelspillere

Spanias triumf var et resultat av en sterk laginnsats, men noen spillere utmerket seg spesielt: Andrés Iniesta ble kåret til turneringens beste spiller for sine enestående prestasjoner gjennom hele turneringen. Xavi Hernández’ pasningsspill og evne til å kontrollere midtbanen var avgjørende. Iker Casillas, lagets kaptein og målvakt, holdt målet rent i finalen og viste igjen hvorfor han regnes som en av de beste målvaktene i verden.

Turneringsoversikt

UEFA Euro 2012 huskes ikke bare for Spanias dominans, men også for flere andre minneverdige øyeblikk: Tyskland, alltid en favoritt, imponerte på vei til semifinalen før de ble slått ut av Italia. England og Italia leverte en spennende kvartfinale som ble avgjort på straffespark. Cristiano Ronaldo viste sin klasse ved å lede Portugal til semifinalen, hvor de ble slått av Spania etter straffesparkkonkurranse. Med sin seier i 2012 bekreftet Spania sin status som en av de mest suksessfulle nasjonene i fotballens historie, og denne perioden med dominans vil for alltid bli husket som en av de mest imponerende i internasjonal fotball.