Velobet

Denne uken starter play-off mot EM i fotball for menn 2024 i Tyskland. Nedenfor gir vi deg viktig informasjon foran de aller siste kampene i EM-kvalifiseringen, der 12 nasjoner kjemper om tre EM-plasser.

Det er snart tid for EM i fotball. Om bare tre måneder går mesterskapet av stabelen i Tyskland, men ennå har ikke alle land sikret seg EM-billetten. Med 21 EM-klare land gjenstår det tre nasjoner for å bli fulltallig til EM. Det er vanskelig å spå hvem som er favoritter på de ulike EM-strekningene. Polen har riktignok en god fordel i Vei A med hjemmemøte mot Estland i semifinalen, men også Finland og Wales har en viss fordel med hjemmebanefordel i finalen ved en semifinaleseier.

Når det gjelder Vei B, blir det to svært interessante kamper mellom Bosnia og Ukraina og Israel og Island der israelerne får spille sin «hjemmekamp» på nøytral bane, noe som vil være en ulempe. I Vei C har Georgia og Luxembourg fordelen av å få hjemmebane i finalen, men Georgias vanskeligste nøtt å knekke er å erstatte den suspenderte superstjernen Khvicha Kvaratskelia i semifinalen mot Luxembourg. Napoli-stjernen vil være klar til en eventuell finale hvis georgierne tar seg dit.

Hva står på spill?

Tolv landslag er fortsatt med i kampen om de tre siste plassene til EM 2024. Disse tolv landene er delt inn i tre ruter, eller sluttspillveier om du vil. På Vei A kjemper Finland, Wales, Polen og Estland om en EM-plass. På Vei B kjemper Bosnia, Ukraina, Israel og Island om en EM-plass, og på Vei C kjemper Georgia, Luxembourg, Kasakhstan og Hellas om en EM-plass.

Disse tre veiene, eller banene, inkluderer to semifinaler (en enkeltkamp) og deretter en finale (også kun en kamp). Det er allerede avgjort hvor kampene skal spilles, og dermed også hvem som kan få en faktisk hjemmebane i finalen. Vinnerne av Wales og Finland er vertskap for Vei A-finalen, Bosnia eller Ukraina er vertskap for Vei B-finalen og Georgia eller Luxembourg er vertskap for Vei C-finalen.

De tre vinnerne av hver finale (Vei A, Vei B og Vei C) går til fotball-EM 2024 i Tyskland.

Når spilles playoff-kampene?

Landslagssamlingene starter mandag 18. mars. Kampene spilles imidlertid torsdag 21. mars (semifinaler), og finalene spilles tirsdag 26. mars om kvelden.

Hvor mange lag er klare for EM 2024?

Totalt 21 land er klare for EM, og de har begynt å pakke kofferten for EM i Tyskland i sommer. Yttligere re lag vil imidlertid kvalifisere seg via playoff i mars.

Hvem sender playoff-kampene?

På nors jord sendes playoff-kampene på samme måte som EM-kvalifiseringskampene i 2023: på TV2. Alle kampene sendes på TV2 play sine kanaler, blant annet på TV2 Sport Premium og TV2 Direkte.

Kampoppsett og klokkeslett

Kampene er i norsk tid.

Vei A

21. mars:
Semifinale 1
kl 20.45 Wales – Finland (Cardiff)

Semifinale 2
kl 20.45 Polen – Estland (Warszawa)

26. mars:
Finale (vinneren går til EM)
kl TBA Wales/Finland – Polen/Estland

Wales eller Finland er hjemmelaget i finalen. Vinnerne går til EM og Gruppe D (Østerrike, Frankrike og Nederland).

 

Vei B

21. mars:
Semifinale 1 (TV2 Sport Premium)
kl. 20.45 Israel – Island (Budapest)

Semifinale 2
kl 20.45 Bosnia-Hercegovina – Ukraina (Zenica)

26. mars:
Finale (vinneren går til EM)
Kl TBA Bosnia-Hercegovina/Ukraina – Israel/Island

Bosnia eller Ukraina er hjemmelaget i finalen. Vinnerne går til EM og gruppe E (Belgia, Slovakia og Romania).

 

Vei C

21. mars:
Semifinale 1
kl. 18.00 Georgia – Luxembourg (TV2 Sport 1)

Semifinale 2
kl. 20.45Hellas – Kasakhstan

26. mars:
Finale (vinneren går til EM)
kl TBS Georgia/Luxembourg – Hellas/Kasakhstan

Georgia eller Luxembourg er hjemmelaget i finalen. Vinnerne går til EM og gruppe F (Tyrkia, Portugal og Tsjekkia).


Brighton & Hove Albion - Manchester City