Kvalifiseringen til fotball-EM 2025 i Sveits begynner til våren. Nå er gruppene trukket der Norge tilhører A-divisjonen. Se alle gruppene i liga A, liga B og liga C nedenfor.

I april starter EM-kvalifiseringen der det norske kvinnelandslaget skal ta fatt på veien mot et nytt mesterskap, denne gangen med et annet format. Norge tilhører A-divisjonen i kvalifiseringen og har gode forutsetninger for både direkte avansement og playoff-spill. Kvinnene må bli nummer én eller to i sin gruppe for å kvalifisere seg direkte til EM, ellers venter playoff-kamper mot tilsynelatende dårligere nasjoner.

Tirsdag ble kvalifiseringsgruppene trukket, og Norge, som tilhørte seedingsgruppe tre ved trekningen, fikk en tøff gruppe. De skal spille kvalifiseringskamper mot Nederland, Finland og Italia i gruppe A3.

Slik spilles EM-kvalifiseringskampene

Kvalifiseringsgruppene spilles mellom april og juli 2024, med sluttspill høsten 2024.

51 land er delt inn i tre divisjoner: A, B og C etter rangering, og opp- og nedrykk er nå en del av EM-kvalifiseringen på samme måte som Nations League.

Fra A-divisjonen kan man rykke direkte opp hvis man blir nummer én eller to i EM-kvalifiseringen. Tredje- og fjerdeplassen i sine respektive grupper i A-divisjonen går til sluttspillet.

Første-, andre- og tredjeplassen i B-divisjonsgruppene og førsteplassen i C-divisjonsgruppene går også til sluttspillet. I praksis betyr dette at ingen lag fra B- eller C-divisjonen kan kvalifisere seg direkte til EM hvis de vinner en kvalifiseringsgruppe, men de kan spille sluttspill, vanligvis som useedet nasjon. Sluttspillet består av to runder der syv EM-plasser skal fordeles.

For Norges del kan man ikke ryke ut av EM-kvalifiseringen med en gang. Blir man nummer én eller to i sin gruppe, er man klar for EM i 2025. Hvis Norge blir nummer tre eller fire i sin gruppe, venter automatisk et sluttspill som seedet nasjon, noe som er bra. Hvis Norge derimot blir nummer fire i sin kvalifiseringsgruppe, rykker de ned til B-divisjonen i kvalifiseringsrunden.

Kalenderen for fotball-EM for kvinner 2025

Trekning av kvalifiseringsfasen: 5. mars 2024
Kvalifiseringskamper 1 og 2: 3.-9. april 2024
Kvalifiseringskamper 3 og 4: 29. mai – 4. juni 2024
Kampdager 5 og 6 i kvalifiseringsfasen: 10.-16. juli 2024
Trekning av sluttspillet: 19. juli 2024
Sluttspillrunde 1 (2 kamper): 23.-29. oktober 2024
Sluttspillrunde 2 (2 kamper): 27. november-3. desember 2024
Finaletrekning: 16. desember 2024
Finaler: 2.-27. juli 2025 (Sveits)

Gruppene for EM-kvalifiseringskampene

A-divisjon

Første- og andreplassen i hver gruppe går direkte til EM 2025. Lagene på tredje- og fjerdeplass spiller playoff som seedet lag. Fjerdeplassen i hver kvalifiseringsgruppe rykker ned til B-divisjonen.

Gruppe A1
Nederland
Italia
Norge
Finland

Gruppe A2
Spania
Danmark
Belgia
Tsjekkia

Gruppe A3
Frankrike
England
Sverige
Irland

Gruppe A4
Tyskland
Østerrike
Island
Polen

B-divisjon

Lagene på første-, andre- og tredjeplass i hver gruppe spiller sluttspill om EM 2025, og lagene på førsteplass rykker opp til neste sesongs A-divisjon. Laget på fjerdeplass rykker ned til C-divisjonen. De fire beste har mulighet til sluttspill, ettersom Sveits ikke kan nå sluttspillet som vertsnasjon (de spiller kvalifiseringskampene uansett på grunn av opp- og nedrykk).

Gruppe B1
Sveits
Ungarn
Tyrkia
Aserbajdsjan

Gruppe B2
Skottland
Serbia
Slovakia
Israel

Gruppe B3
Portugal
Bosnia-Hercegovina
Nord-Irland
Malta

Gruppe B4
Wales
Kroatia
Ukraina
Kosovo

C-divisjonen

Laget på førsteplass går til sluttspillet sammen med de tre best rangerte lagene på andreplass, der de er useedet. Laget på førsteplass rykker opp til neste sesongs B-divisjon.

Gruppe C1
Belarus
Litauen
Kypros
Georgia

Gruppe C2
Slovenia
Latvia
Nord-Makedonia
Moldova

Gruppe C3
Hellas
Montenegro
Andorra
Færøyene

Gruppe C4
Romania
Bulgaria
Kasakhstan
Armenia

Gruppe C5
Albania
Estland
Luxembourg