U21-EM i fotball 2023 ble en historisk triumf for England, som ble europamestere for U21 for tredje gang etter å ha slått Spania 1-0 i finalen. Kampen var full av dramatikk og spenning, og ble beskrevet som «sensasjonell» av BBC-journalisten Simon Stone.

England gikk inn i finalen med et sterkt forsvar og hadde ikke sluppet inn et eneste mål gjennom hele turneringen. Semifinalen mot Irland endte 3-0, og i kvartfinalen slo de ut Portugal 1-0. Spania, på sin side, tok seg til finalen etter en imponerende 5-1-seier over Ukraina i semifinalen, mens kvartfinalen mot Sveits måtte ha ekstraomganger for å bli avgjort.

Første omgang var preget av forsiktig spill fra begge lag, med fokus på å minimere feilene. Det var ingen store sjanser og mange feilpasninger. Mot slutten av omgangen skapte England imidlertid en stor mulighet da Levi Colwill headet ballen mot mål etter et langt frispark, men ballen traff stolpen og ut.

På overtid fikk England imidlertid sin belønning. Cole Palmer fra Manchester City ble felt utenfor det spanske straffefeltet. Palmer tok selv frisparket, som Curtis Jones satte inn bak en sjanseløs Arnau Tenas i det spanske målet, slik at England ledet 1-0 til pause.

I andre omgang tok Spania kontroll over kampen og presset England inn i eget felt. Det høye nivået så ut til å gi uttelling da Abel Ruiz ble revet ned i straffefeltet av Levi Colwill i det 96. minutt. Etter VAR-granskning pekte den norske dommeren Espen Eskaas på straffemerket.

Ruiz ble satt opp mot James Trafford i det engelske målet i det avgjørende øyeblikket. Ruiz skjøt straffen til venstre, men Trafford gjettet riktig og reddet både straffen og returen, noe som førte til ville gledesscener i det engelske laget.

Englands 1-0-seier, sammen med det faktum at de ikke slapp inn et eneste mål gjennom hele turneringen, bekrefter tittelen som U21-europamestere, en stor prestasjon som vil gå over i historien.