Velobet

Endelig får kvinnelandslagene spille Nations League-fotball. Nå er gruppene for Nations League-sesongen 2023/24 trukket der Norge er i gruppe A2 sammen med Frankrike, Østerrike og Portugal. Nedenfor finner du informasjon om kvinnelandslagets Nations League-kamper og alle gruppene for den kommende sesongen.

I likhet med skjebnen til herrelandslagene de siste årene, blir treningskamper stadig redusert når UEFA Nations League nå også er kommet til kvinnelandslagene. Fra og med denne høsten (september) vil Nations League være et tillegg til den lange landslagssesongen og fungere som en kvalifiseringskamp til OL 2024, samtidig som den også er avgjørende i en del av EM-kvalifiseringen til EM i 2025 i Sveits.

Denne utgaven vil avgjøre rangeringen for neste års EM-kvalifisering i Sveits, der en kan være i A-divisjon, B-divisjon og C-divisjon, men fremfor alt vil det også være en OL-kvalifisering der de to beste nasjonene når OL sammen med vertsnasjonen Frankrike.

Slik fungerer Nations League

Kvinnenes Nations League består av tre divisjoner – A, B og C – med fire grupper i A- og B-divisjonene og totalt fem grupper i C-divisjonen. Norge er i den andre seedingsgruppen i A-divisjonen, blir trukket inn i en gruppe med totalt fire lag, som spiller seks gruppespill-kamper fra høsten 2023 med start i september. Finalen spilles i februar sammen med opp- og nedrykkskamper.

Nations League inkluderer opp- og nedrykk, der de to siste lagene i A-divisjonen og B-divisjonen rykker ned. Laget som ender sist i hver gruppe rykker automatisk ned en divisjon til neste Nations League, mens laget som ender nest sist kvalifiserer seg for å beholde plassen. Fra C-divisjonen (den laveste av de tre divisjonene) kan en bare rykke opp eller bli værende, samtidig som en kvalifiserer seg til fremtidige mesterskap.

Formålet med Nations League er å introdusere flere konkurransedyktige kamper mot motstandere i samme «rangeringskategori» og å forenkle kvalifiseringssystemet for EM og VM i fremtiden, ettersom Nations League vil være avgjørende i alle kvalifiseringer så lenge turneringen er relevant.

Kvinnenes Nations League fungerer som en kvalifiseringsturnering til OL i Paris i 2024 og vil fortsette å være en kvalifiseringsturnering til fremtidige olympiske leker. Frankrike er direkte kvalifisert i år som vertsnasjon, men to andre europeiske land vil også kvalifisere seg til OL ved å nå finalen i Nations League. En tredjeplass i turneringen kan være nok hvis Frankrike er en av finalistene. Gruppeseier i A-divisjonen er nødvendig først, etterfulgt av semifinalen og til slutt finalen for den viktige OL-plassen.

Alle plasseringer i den nye Nations League etter denne avsluttede sesongen vil være avgjørende for EM-kvalifiseringen til EM 2025. Hvis en havner i A-divisjonen igjen, har de en stor sjanse til å nå EM sammenlignet med om du havner i B- eller C-divisjonen.

Seedning-gruppene før trekningen (A-divisjonen)

Pott 1: Sverige, England, Frankrike, Tyskland
Pott 2: Spania, Nederland, Norge, Danmark
Pott 3: Italia, Belgia, Østerrike, Island
Pott 4: Sveits, Wales, Portugal, Skottland

 Slik ble gruppene i A-divisjonen

Gruppe A1:
England
Nederland
Belgia
Skottland

Gruppe A2:
Frankrike
Norge
Østerrike
Portugal

Gruppe A3:
Tyskland
Danmark
Island
Wales

Gruppe A4:
Sverige
Spania
Italia
Sveits

Alle andre Nations League-grupper (B og C)

Divisjon B

Gruppe B1:
Irland
Nord-Irland
Ungarn
Albania

Gruppe B2:
Finland
Romania
Slovakia
Kroatia

Gruppe B3:
Polen
Serbia
Ukraina
Hellas

Grupp B4:
Tsjekkia
Slovenia
Bosnia-Hercegovina
Belarus

Divisjon C

Gruppe C1:
Malta
Moldavia
Latvia
Andorra

Gruppe C2:
Tyrkia
Luxemburg
Litauen
Georgia

Grupp C3:
Azerbajdzjan
Montenegro
Kypros
Færøyene

Grupp C4:
Israel
Estland
Kasakhstan
Armenia

Grupp C5:
Nord-Makedonia
Kosovo
Bulgaria


Brighton & Hove Albion - Manchester City