Om drøyt to år blir det full fotballfest i Sveits. Sveits får nemlig den store æren av å arrangere fotball-EM 2025. Det vil være første gang Sveits arrangerer EM siden herrenes arrangement sammen med Østerrike i 2008.  Her finner du alt some er å vite om mesterskapet på nåværende tidspunkt.

Etter dagens UEFA-avstemning ble det klart at den Sveitsiske EM-søknaden hadde fått flest stemmer i konkurranse mot Polens, Frankrikes og Nordens individuelle søknader. Med 9 stemmer fra komiteen i siste runde mente at et EM på sveitsisk jord var det beste alternativet.

Slik fordelte stemmene seg i første runde:
Nordiske landene: 4
Polen: 4
Sveits: 4
Frankrike: 1

Andre runde:
Sveits: 6
Norden: 4
Polen: 3

Tredje runde:
Sveits: 9
Norden: 4

Hvor skal fotball-EM i 2025 arrangeres?

Sveits arrangere det største europeiske fotballmesterskapet for kvinner i 2025 fordelt i totalt åtte byer. Det er Zürich, Basel, Genève, Bern, Luzern, Sion, St. Gallen og Thun.

Kampene vil bli spilt i åtte byer: de fire som allerede var involvert for femten år siden, det vil si Zürich, Basel, Genève og Bern, pluss Luzern, Sion, St. Gallen og Thun. Stadionene i Bern og Thun vil måtte erstatte dagens kunstgressbaner med naturgressbaner, men det vil heller ikke være nødvendig å bygge ny infrastruktur i form av hoteller og treningssentre.

Når skal mesterskapet spilles?

Offisielle datoer for turneringen er ennå ikke kunngjort, men vi kan forvente at turneringen vil spilles i juni og juli i 2025.

Når slippes billettene til EM 2025?

Totalt vil det være mulig å ta imot opptil 750 000 tilskuere i løpet av den fire uker lange turneringen i juni og juli. Det er et tall som er betydelig høyere enn de 574 000 som så kampene under EM i England sommeren 2022. Det er allerede indikasjoner på at interessen for billettene vil være minst stor, ikke minst fra hjemmenasjonenes supportere.

Det er ennå ikke presentert noen dato for billettslipp, men basert på tidligere turneringer kan vi anta at en første salgsperiode kan starte i andre halvdel av 2024, og deretter avsluttes våren 2025 når de siste lagene er klare.

Slik spilles kvalifiseringskampene til fotball-EM 2025

I 2024 vil lagene konkurrere om de 16 plassene i turneringen. I løpet av vinteren bestemte UEFA seg for et helt nytt format for EM-kvalifiseringen, som på mange måter ser ut til å likne på Nations League.

Lagene vil bli delt inn i tre forskjellige ligaer – A, B og C – basert på deres UEFA-rangering. Innenfor hver liga vil det bli dannet fire eller fem grupper med tre eller fire lag i hver, som alle spiller mot hverandre på våren og høsten. Dette gir totalt fire eller seks kvalifiseringskamper per nasjon, noe som er mye mer enn tidligere.

Hvordan lagene kvalifiserer seg til EM varierer fra liga til liga. I A-League, der de 16 høyest rangerte nasjonene er delt inn i fire grupper à fire, går alle gruppevinnerne og toerne videre til EM. De resterende lagene fra denne ligaen går videre til kvalifiserings-playoff, der de beste lagene fra divisjon B og C også kommer til. Nedenfor kan du se mer informasjon om hver kvalifiseringsoppsett.

A-ligaen (16 nasjoner delt inn i fire grupper med fire lag)
Gruppevinner og gruppetoer kvalifiserer seg direkte til EM 2025
Gruppeetreer og gruppefirer går til EM-playoff

B-ligaen (116 nasjoner delt inn i fire grupper med fire lag)
Gruppevinner, gruppetoer og gruppeetreer går til EM-playoff
Gruppefirer er ute av kvalifiseringen.

C-ligaen (19 nasjoner delt inn i fem grupper med tre eller fire lag)
Gruppevinner samt de tre beste gruppetoerne går til EM-playoff.
Resterende lag er utslått.

EM-playoff

Totalt 28 lag når EM-sluttspillet, som spilles i to runder. I første runde settes lagene fra A-ligaen opp mot de åtte lagene fra C-ligaen, mens de 12 lagene fra B-ligaen deles inn i ytterligere seks sluttspill-par.

Dette resulterer i totalt 14 par som spiller mot hverandre i både hjemme- og bortekamper der vinnerne går videre til andre runde. Her dannes syv nye par som møtes under de samme betingelsene. Vinnerne her kan se frem til å spille EM sommeren 2025.


Brighton & Hove Albion - Manchester City