Bilde: Bildbyrån

Hva er VAR?

VAR, også kjent som Video Assistant Referee eller videodommer, er en ny og revolusjonerende implementering i sportsverden. En egen dommer vil gjennom kampen følge med på video og repriser av hendelser, og følge opp med anbefalinger til hoveddommeren. Dette er for å sikre at det blir tatt gode og rettferdige avgjørelser gjennom kampen og skal i noen grad forhindre filming og andre forsøk på “juks”. En dommer har også muligheten til å blåse av spillet for å selv se på repriser av viktige hendelser som kan avgjøre spillet. 

Når ble VAR tatt i bruk?

VAR ble først brukt den 21. september i en offisiell kamp mellom Ajax og Willern i Nederland. I senere tid har de aller fleste brukt VAR og det ble en viktig faktor under fotball-VM i 2018. 

Skal VAR brukes i EURO 2020?

Ja. Dette er første gangen VAR blir brukt i et fotball-EM, og en egen VAR vil tildeles hver av de 18 dommerne som et tatt ut til mesterskapet. Vi håper dette vil sikre fair play og gode kamper gjennom mesterskapet. 

Ifølge UEFA selv, vil de ha den såkalte “VAR base” i UEFA sine hovedkvarterer i Nyon, og ikke fysisk tilstede på hver kamp.