Velobet

Photo: Bildbyrån

Hvilken trøyefarge har vunnet mest i EM?

Under fotball EM i sommer, UEFA EURO 2020, kommer over halvparten av de 24 lagene til å bruke røde trøyer, men hvorfor? Er de bedre, tilfeldig, eller er det ren overtro? 

Når det gjelder hvilke farger lagene kan bruke i kamper er det aller viktigste at de er ulike nok. Stor kontrast i fargene gjør det lett å se forskjell på medspillere og motspillere på banen. I tillegg er det lurt at både dommere og keeper skiller seg ut fra spillerne igjen. Annet enn dette står lagene relativt fritt til å velge farger på drakt, shorts og sokker. 

UEFA har i år sjekket ut lagenes garderober for å se om de finner en fellesnevner i drakter i dette og tidligere EM. 

Hvilke farge har vært mest suksessfull i UEFA EURO finalene?

Rød

Rød er klart den mest suksessfulle fargen gjennom historien av fotball EM, med hele seks europamestere. Til tross for dette er det også seks lag som har tapt finalen iført røde trøyer. Dette skaper et lite dilemma for de 13 lagene som skal bruke røde drakter under EM. 

Disse lagene skal bruke røde drakter:

Østerrike, Belgia, Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Ungarn, Nord-Makedonia, Portugal, Russland, Spania, Sveits, Tyrkia og Wales

Blå

Opp gjennom finalene har blå drakter en bedre statistikk, men færre seiere enn rød. Dette er den eneste fargen som har en positiv ratio i finalen.

Hvite

På tredjeplass har vi hvite trøyer som har en rate på 40% seier i finalen med fire seiere mot seks tap. 

 

Uansett hvilke farger lagene stiller med i år blir det spennende å se hvem som vinner årets EM


Brighton & Hove Albion - Manchester City