Kroatia i Fotball-EM 2024 – Tabell og kampprogram

Kroatias herrelandslag i fotball er trukket ut til EM-gruppe B, der de skal møte Spania, Italia og Albania. Laget skal spille sine EM-kamper i Berlin, Hamburg og Leipzig.

Her er Kroatias komplette kampprogram for EM:
Lørdag 15. juni kl. 18.00 Spania – Kroatia
Onsdag 19. juni kl. 15.00 Kroatia – Albania
Mandag 24. juni kl. 21.00 Kroatia – Italia

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Italia
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Kroatia
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Spania
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Albania
0
0
0
0
0 - 0
0
Les mer om Gruppe B her

🇭🇷 Kroatias tropp til fotball-EM 2024

Målvakter

Forsvar

Midtbane

Angrep

🇭🇷 Kroatias vei til EM-2024

Som ett av de fire lagene som skal spille Nations League-sluttspillet sommeren 2023, ble Kroatia seedet som det beste laget i kvalifiseringsgruppe D. Laget startet kvalifiseringen sterkt, med poeng i begge kampene og full pott også i september. Samlingen i oktober var vanskeligere, men da de tok ytterligere seks poeng i november, var det klart at laget tok andreplassen på tabellen og dermed var klart for EM.

Kroatias kampresultater fra EM-kvalifiseringskampene:
25. mars 2023 Kroatia – Wales 1-1
28. mars 2023 Tyrkia – Kroatia 0-2
8. september 2023 Kroatia – Latvia 5-0
11. september 2023 Armenia – Kroatia 0-1
12. oktober 2023 Kroatia – Tyrkia 0-1
15. oktober 2023 Wales – Kroatia 2-1
18. november 2023 Latvia – Kroatia 0-2
21. november 2023 Kroatia – Armenia 1-0

🇭🇷 Kroatias herrer i tidligere fotball-EM

Kroatias herrelandslag i fotball har klart å kvalifisere seg til nesten hvert eneste EM de har deltatt i som enkeltnasjon. I løpet av de årene nasjonen var en del av Jugoslavia, deltok de i fem mesterskap og vant sølvmedalje ved to anledninger. Nedenfor kan du lese mer om lagets tidligere deltakelse i fotball-EM.

EM 2020 i Europa

Kroatia kvalifiserte seg i gruppe E sammen med Wales, Slovakia, Ungarn og Aserbajdsjan. Lagets kamper bød på blandede resultater, og etter den siste seieren mot Slovakia var det klart at laget fortsatt toppet tabellen og dermed var klart for EM.

Fra seedingpott 2 ble laget plassert i EM-gruppe D, som spilte sine kamper i London og Glasgow. Turneringen startet mot England på Wembley Stadium, en kamp der de tapte 0-1. Mot Tsjekkia ble det delt poeng (1-1), og da de møtte Skottland, også på motstandernes hjemmebane, kunne lykken snu. Med 3-1 ble det tatt viktige poeng som tok laget opp til andreplass på tabellen. Dermed var laget klar for åttedelsfinale mot Spania, en kamp som bød på stor spenning.

Kroatia tok innledningsvis ledelsen etter et spansk selvmål, men i løpet av kampen klarte Spania å snu stillingen til 3-1. Men fem minutter før slutt satte Mislav Oršić inn 3-2, som ble etterfulgt av 3-3 fra Mario Pašalić. Kampen gikk til ekstraomganger, men der viste Spania muskler igjen. Kampen endte 5-3 til Spania, og Kroatias EM-eventyr var over for denne gang.

Kroatias tropp til EM 2020

Målvakter
Dominik Livaković, Dinamo Zagreb
Lovre Kalinić, Hajduk Split
Simon Sluga, Luton

Forsvar
Šime Vrsaljko, Atlético Madrid
Borna Barišić, Rangers
Duje Ćaleta-Car, Marseille
Dejan Lovren, Zenit Petersburg
Josip Juranović, Legia Warszawa
Domagoj Vida, Beşiktaş
Joško Gvardiol, Leipzig
Domagoj Bradarić, Lille
Mile Škorić, Osijek

Midtbane
Mateo Kovačić, Chelsea
Luka Modrić, Real Madrid
Marcelo Brozović, Inter
Milan Badelj, Genoa
Nikola Vlašić, CSKA Moskva
Mario Pašalić, Atalanta
Ivan Perišić, Inter
Josip Brekalo, Wolfsburg
Mislav Oršić, Dinamo Zagreb
Luka Ivanušec, Dinamo Zagreb

Angrep
Ante Rebić, AC Milan
Bruno Petković, Dinamo Zagreb
Ante Budimir, Osasuna
Andrej Kramarić, Hoffenheim

EM 2016 i Frankrike

Laget endte øverst i gruppen etter å ha slått Tyrkia og Spania og spilt uavgjort mot Tsjekkia, men ble slått ut av Portugal etter ekstraomganger i åttedelsfinalen.

Kroatias tropp til EM 2016

Målvakter
Danijel Subašić, Lovre Kalinić og Ivan Vargić

Forsvar
Tin Jedvaj, Darijo Srna, Šime Vrsaljko, Gordon Schildenfeld, Vedran Ćorluka, Domagoj Vida og Ivan Strinić

Midtbane
Marko Rog, Mateo Kovačić, Luka Modrić, Marcelo Brozović, Ivan Rakitić, Milan Badelj, Ante Ćorić og Ivan Perišić

Angrep
Marko Pjaca, Mario Mandžukić, Nikola Kalinić, Duje Čop og Andrej Kramarić

EM 2012 i Polen og Ukraina

Kroatia tok tidlig ledelsen i den første gruppespillkampen mot Irland, som de til slutt vant 3-1. De tok ett poeng mot Italia og måtte se seg slått av et sent vinnermål mot Spania. Totalt ble det fire poeng, noe som brakte laget opp på tredjeplass på tabellen.

EM 2008 i Sveits og Østerrike

Landslaget hadde et prikkfritt gruppespill og vant tre strake kamper mot hjemmenasjonen Østerrike, Tyskland og Polen. Poengene tok laget til toppen av tabellen og EM-sluttspillet. I kvartfinalen møtte de Tyrkia, og i løpet av ordinær tid klarte ingen av lagene å score. I det 119. minutt scoret Kroatia endelig, men det gikk bare sekunder før Tyrkia gjorde det samme. Dermed gikk kampen til straffesparkkonkurranse, der Tyrkia var det sterkeste laget.

EM 2004 i Portugal

Kroatia åpnet EM med to uavgjorte kamper mot Sveits og Frankrike, før de til slutt tapte for Frankrike etter et slurvete selvmål. Poengene holdt til en tredjeplass på tabellen, noe som på det tidspunktet ikke var nok til playoff.

EM 1996 i England

Kroatia debuterte i EM som individuell nasjon og innledet EM-turneringen med å slå Tyrkia. Deretter klarte de å slå Danmark, men i kampen mot Portugal ble de stående uten poeng. Seks poeng holdt til en andreplass i gruppen og avansement til sluttspillet. Her måtte de møte Tyskland i kvartfinalen, som var en for sterk motstander til å slå.

🇭🇺 Ungern kvinner i tidligere fotball-EM