Italia i EM 2024 – Tabell og kampprogram

Italias herrelandslag er trukket ut til EM-gruppe D, der de skal møte Spania, Kroatia og Albania. Lagets kamper vil finne sted i byene Dortmund, Gelsenkirchen og Leipzig.

Italia vinner Fotball-EM

ODDS: 34.00

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Italia
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Kroatia
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Spania
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Albania
0
0
0
0
0 - 0
0

Her er Italias gruppespill EM-program:
Lørdag 15. juni kl. 21.00 Italia – Albania
Onsdag 19. juni kl. 21.00 Spania – Italia
Mandag 24. juni kl. 21.00 Kroatia – Italia

Les mer om gruppe B her

🇮🇹 Italias tropp til EM 2024

Målvakter

Forsvar

Midtbane

Angrep

🇮🇹 Italias vei til EM 2024

Som ett av fire lag i Nations League-sluttspillet ble Italia plassert i en av de mindre kvalifiseringsgruppene. I gruppe C fikk de selskap av England, Ukraina, Nord-Makedonia og Malta, og Italia tapte kun poeng i kampene mot England. I likhet med Ukraina endte laget på 14 poeng, men basert på de interne oppgjørene der Italia hadde flest poeng, kunne laget sikre seg en plass i EM.

Italias kampresultat fra EM-kvalifiseringen:
23. mars 2023 Italia – England 1-2
26. mars 2023 Malta – Italia 0-2
9. september 2023 Nord-Makedonia – Italia 1-1
12. september 2023 Italia – Ukraina 2-1
14. oktober 2023 Italia – Malta 4-0
17. oktober 2023 England – Italia 3-1
17. november 2023 Italia – Nord-Makedonia 5-2
20. november 2023 Ukraina – Italia 0-0

🇮🇹 Italias herrer i tidligere fotball-EM

Gjennom årene har Italia tatt hjem to gull (1968, 2020) og to sølv (2000, 2012). Sist det skjedde, under hele Europas EM 2020 (spilt i 2021), vant Italia EM-gull etter en fantastisk turnering. Nedenfor kan du lese mer om lagets tidligere deltakelse i fotball-EM.

EM 2020 i Europa

Italia kvalifiserte seg i gruppe J mot Finland, Hellas, Bosnia-Hercegovina, Armenia og Liechtenstein. Laget gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen og vant alle kampene sine. Ved flere anledninger ble motstanderne nullstilt og i den siste kampen mot Armenia var de ikke langt unna å vinne med tosifret. Gruppeseieren ga laget en direkteplass i EM.

I EM var Italia, til tross for at det er en stor nasjon, ingen favoritt til å vinne mesterskapet. EM-kvalifiseringen var sterk, men mange hadde også i bakhodet at Italia ikke klarte å kvalifisere seg til VM 2018 og ikke hadde hatt landslagssuksess på noen år. Tre strake seire og 7-0 målforskjell sendte Italia videre til kvartfinalen som det mest spennende laget under EM så langt. Alles øyne var rettet mot de defensivt solide italienerne samt den muntre offensiven.

Det så imidlertid ut til å kunne bli en ekkel avslutning allerede i 8-delsfinalen der Østerrike ventet. Kampen endte 0-0 etter ordinær tid og gikk til ekstraomganger hvor Federico Chiesa og Matteo Pessina ble helter for Italia. I ordinær tid var Østerrike nærmest et vinnermål i sluttminuttene.

Kvartfinalen ble vunnet mot Belgia 2-1 og nå var mange enige om at Italia kunne gå hele veien i dette mesterskapet. Du trengte bare å komme deg forbi Spania i semifinalen for å sikre en finaleplass. Semifinalen var jevn og lenge målløs før Chiesa kunne sette inn 1-0 til Italia etter 60 minutter. 20 minutter senere utlignet Alvaro Morata for Spania og tok kampen til ekstraomganger. Etter en målløs uavgjort ble det ventet straffesparkkonkurranse hvor Italia satte fire straffer mot Spanias to og dermed trakk det lengste strået.

Straffe skulle vise seg å være et godt treningselement før den store finalen. For da finalen skulle spilles på Wembley, trodde mange at «fotballen kom hjem» da England var på den andre siden. Det startet også strålende for engelskmennene da venstreback Luke Shaw skjøt inn 0-1 etter bare to minutters spill. Italia jaktet en utligning og fremtvang en i kampminutt 67 da den store lederen Leonardo Bonucci satte 1-1.

Kampen var målløs etter ekstraomgangene og alt ble avgjort på straffe, nok en gang. Og kanskje Italia hadde fordelen av å ha slått Spania i semifinalen på straffer, for i finalen trakk de det lengre strået nok en gang. Gianluigi Donnarumma ble en stor helt i det italienske målet da han stoppet England fra å score på sine tre siste straffer. EM-gull til Italia, en fantastisk prestasjon for italienerne som fikk et nytt løft i landslagslivet etter ankomsten av landslagskaptein Roberto Mancini.

Italias tropp til EM 2020

Målvakter
Gianluigi Donnarumma, Alex Meret og Salvatore Sirigu

Forsvar
Francesco Acerbi, Alessandro Bastoni, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Giovanni Di Lorenzo, Alessandro Florenzi, Leonardo Spinazzola, Rafael Toloi og Emerson

Midtbane
Nicolò Barella, Federico Bernardeschi, Federico Chiesa, Bryan Cristante, Jorginho, Manuel Locatelli, Matteo Pessina, Stefano Sensi, Marco Verratti, Gaetano Castrovilli og Lorenzo Pellegrini

Angrep
Andrea Belotti, Domenico Berardi, Ciro Immobile, Lorenzo Insigne og Giacomo Raspadori

EM 2016 i Frankrike

Italia startet turneringen med å vinne over Belgia, etterfulgt av nok en seier mot Sverige. I det siste gruppespillet ble de imidlertid beseiret av Irland, men til tross for dette toppet de gruppen. I kvartfinalen slo de Spania, men i kvartfinalen stoppet det etter straffesparkkonkurranse mot Tyskland.

Italiens tropp til EM 2016

Målvakter
Gianluigi Buffon, Federico Marchetti og Salvatore Sirigu

Forsvar
Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini, Matteo Darmian, Mattia De Sciglio, Leonardo Bonucci og Angelo Ogbonna

Midtbane
Federico Bernardeschi, Antonio Candreva, Daniele De Rossi, Stephan El Shaarawy, Alessandro Florenzi, Emanuele Giaccherini, Thiago Motta, Marco Parolo og Stefano Sturaro

Angrep
Eder, Ciro Immobile, Lorenzo Insigne, Graziano Pelle og Simone Zaza

EM 2012 i Polen og Ukraina

I den første EM-kampen møtte Italia Spania, et møte som endte uavgjort. Møtet med Kroatia resulterte på samme måte, men mot Irland fikk de til slutt tre kjepper. Scoringen var nok til en andreplass på tabellen. Under sluttspillet slo de England, etterfulgt av Tyskland før de ble ble knust 4-0 av Spania i finalen. 

EM 2008 i Østerrike og Sveits

Tap mot Nederland, uavgjort mot Romania og seier mot Frankrike ble resultatet av gruppespillet, som tok laget til andreplass på tabellen. I kvartfinalen møtte de Spania i et møte som etter ekstraomganger fortsatt var målløst. På straffer skulle det hele avgjøres, der Spanias fulltreffer i siste runde slo Italia ut av EM.

EM 2004 i Portugal

Italia spilte uavgjort i gruppespillkampene mot både Danmark og Sverige og fikk kun full pott fra møtet med Bulgaria. Det var tre lag som alle endte på fem poeng på tabellen og på grunn av flere mål i møtet mellom de nordiske landene gikk Italia glipp av sluttspillet.

EM 2000 i Belgia og Nederland

Det ble full pott i gruppespillet der Italia beseiret Tyrkia, Belgia og Sverige på løpende bånd. Selv gjennom sluttspillet fortsatte laget sin seiersrekke, og slo Romania i kvartfinalen og Nederland i semifinalen. I finalen ble de imidlertid beseiret av Frankrike på overtid.

EM 1996 i England

Italia startet gruppespillet med seier mot Russland, etterfulgt av tap mot Tsjekkoslovakia. I gruppespillet mot Tyskland tok begge lag hvert sitt poeng, noe som dessverre ikke var nok til at Italia kom videre.

EM 1988 i Vest-Tyskland

Laget åpnet turneringen da de spilte uavgjort mot Vest-Tyskland. Videre i gruppespillet ble det seire mot Spania og Danmark, noe som var nok til en andreplass på tabellen. I semifinalen møtte de Sovjetunionen, som var det eneste laget som scoret i kampen og sendte dermed Italia hjem.

EM 1980 i Italia

På hjemmebane vant laget over England, og spilte uavgjort mot både Spania og Belgia. Poengene var nok til en andreplass i gruppen, som tok laget til turneringens bronsekamp. Her møtte de Tsjekkoslovakia og i en lengre straffesparkkonkurranse som krevde ni skudd fra hvert lag før Fulvio Collovati bommet på Italias siste og avgjørende straffe. Dermed gikk bronsen tapt.

EM 1968 i Italia

Første gang Italia deltok i EM var da turneringen ble arrangert på hjemmebane. Selve turneringen besto imidlertid kun av et sluttspill mellom fire nasjoner. I semifinalen mot Sovjetunionen vant laget etter å ha vunnet et myntkast etter at ingen av lagene klarte å score etter ekstraomgangene. EM-finalen mot Jugoslavia kunne heller ikke avgjøres i ekstraomganger, men her måtte de i stedet spille ny kamp. Her var Italia det sterkere laget som dermed tok hjem EM-gullet med 2-0.

🇮🇹 Italias kvinner i tidligere fotball-EM

Italia er et av ganske få land som har tatt medaljer fra EM. Med en delt femteplass i medaljeligaen med England (i 2021) har Italia tatt hjem to sølvmedaljer og to bronsemedaljer. Italia har ennå ikke vunnet noe gull, til tross for elleve forsøk så langt. De siste mesterskapene har vært preget av tre tap i kvartfinalen.

EM 2022 i England

Italia gikk videre som gruppetoer fra sin EM-kvalifiseringsgruppe. Danmark ble for tøffe å slå i kampen om gruppeseieren for italienerne, men en andreplass var nok til avansement da de tok nok poeng til å være blant de beste gruppetoerne. Kun ett tap og en uavgjort (begge mot Danmark) ble resultatene fra kvalifiseringsgruppen. Andre kamper endte med seier for Italia.

Italias kampresultat fra EM-kvalifiseringen:

29. august 2019: Israel – Italia 2-3
3. september 2019: Georgia – Italia 0-1
4. oktober 2019: Malta – Italia 0-2
8. oktober 2019: Italia – Bosnia 2-0
8. november 2019: Italia – Georgia 6-0
12. november 2019: Italia – Malta 5-0
22. september 2020: Bosnia – Italia 0-5
27. oktober 2020: Italia – Danmark 1-3
1. desember 2020: Danmark – Italia 0-0
24. februar 2021: Italia – Israel 12-0

Italias tropp til EM 2022

Målvakter
Francesca Durante, Inter
Laura Giuliani, Milan
Katja Schroffenegger, Fiorentina

Forsvar
Elisa Bartoli, AS Roma
Valentina Bergamaschi, Milan
Lisa Boattin, Juventus
Lucia Di Guglielmo, AS Roma
Maria Luisa Filangeri, Sassuolo
Sara Gama, Juventus
Martina Lenzini, Juventus
Elena Linari, AS Roma

Midtbane
Arianna Caruso, Juventus
Valentina Cernoia, Juventus
Aurora Galli, Everton
Manuela Giugliano, AS Roma
Martina Rosucci, Juventus
Flaminia Simonetti, Inter

Angrep
Barbara Bonansea, Juventus
Agnese Bonfantini, Juventus
Valentina Giacinti, Fiorentina
Cristiana Girelli, Juventus
Martina Piemonte, Milan
Daniela Sabatino, Fiorentina

EM 2017 i Nederland

Italia var i gruppe med Sverige, Tyskland og Russland under EM i 2017. Italia skulle imidlertid «bare» ta tre poeng under gruppespillet, som ble berget i siste gruppekamp mot Sverige. Etter tap mot Tyskland og Russland ventet Blågult i den tredje gruppespillkampen. En kamp som Italia avgjorde med fem minutter igjen av kampen. Til tross for dette endte Italia sist i sin gruppe og måtte dermed forlate Nederland tomhendt.

Italias tropp til EM 2017

Målvakter:
Laura Giuliani, Freiburg
Chiara Marchitelli, Brescia
Katja Schroffenegger, Unterland

Forsvar:
Cecilia Salvai, Brescia
Sara Gama, Brescia
Elena Linari, Fiorentina
Alia Guagni, Fiorentina
Elisa Bartoli, Fiorentina
Linda Tucceri Cimini, San Zaccaria
Federica Di Criscio, Verona

Midtbane/angrep:
Daniela Stracchi, Mozzanica
Martina Rosucci, Brescia
Barbara Bonansea, Brescia
Laura Fusetti, Como
Manuela Giugliano, Verona
Aurora Galli, Verona
Valentina Cernoia, Brescia
Marta Carissimi, Fiorentina
Sandy Iannella, Cuneo
Melania Gabbiadini, Verona
Ilaria Mauro, Fiorentina
Daniela Sabatino, Brescia
Cristiana Girelli, Brescia

EM 2013 i Sverige

Under EM i 2013 havnet Italia i gruppe A, sammen med Sverige, Danmark og Finland. Italia møtte sistnevnte i åpningen i en kamp som endte 0-0. I den andre kampen beseiret Italia et tøft Danmark 3-1 før Sverige ventet i siste gruppespillkamp. Men et sterkt Sverige på hjemmebane ble for vanskelig for Italia som tapte med 1-3. Til tross for dette gikk Italia til kvartfinalen som gruppetoer og måtte møte giganten Tyskland i kvartfinalen. En motstand som som ventet ble alt for tøff for Italia. Tyskland vant kvartfinalen 1-0 og sendte Italia hjem fra EM.

Italiens tropp til EM 2013

Målvakter:
Sara Penzo, Chiara Marchitelli, Katja Schroffenegger

Forsvar:
Sara Gama, Roberta D’Adda, Federica Di Criscio, Laura Neboli, Elisa Bartoli, Raffaella Manieri, Giorgia Motta, Cecilia Salvai

Midtbane/angrep:
Alessia Tuttino, Giulia Domenichetti, Alice Parisi, Elisa Camporese, Martina Rosucci, Daniela Stracchi, Melania Gabbiadini, Patrizia Panico, Cristiana Girelli, Sandy Iannella, Ilaria Mauro, Paola Brumana

EM 2009 i Finland

I 2009 havnet Italia i gruppen med England, Sverige og Russland. Italia endte på andreplass i gruppen og nådde kvartfinalen hver. Italia tok to seire i gruppespillet, men tapte mot Sverige. I kvartfinalen ble kampen mot Tyskland den siste for Italia etter 2-1-tap.

Italias tropp til EM 2009

Målvakter:
Anna Maria Picarelli, Michela Cupido, Sara Penzo

Forsvar:
Sara Gama, Roberta D’Adda, Elisabetta Tona, Viviana Schiavi, Giorgia Motta, Alia Guagni, Laura Neboli, Raffaella Manieri

Midtbane/angrep:
Alessia Tuttino, Giulia Domenichetti, Tatiana Zorri, Alice Parisi, Pamela Conti, Carolina Pini, Marta Carissimi, Melania Gabbiadini, Patrizia Panico, Silvia Fuselli, Evelyn Vicchariello