Velobet

På bakgrunn av koronapandemien har UEFA-komiteen besluttet å utsette EM i fotball for kvinner fra 2021 til Juli i 2022. Men stedsvalget for EM er fortsatt uendret. Likevel er spenningen like stor og vi kan nesten ikke vente til første avspark. Pandemien har skapt en kaotisk og uforutsigbar situasjon i fotballverdenen, med svært mange spillere i karantene, flere utsettelser og kansellerte kamper, og det er blitt gjort flere endringer og tilpasninger slik at EM kan gjennomføres best mulig i bakgrunnen av pandemien. EM-kvalifiseringen pågår fortsatt, og den globale ustabiliteten skaper fortsatt mye forvirring rundt de gjenværende kampene og endelige trekningene til mesterskapet. Dette er det du må vite for å kunne sette deg inn i kvalifiseringsrundene og de nåværende resultatene og dermed kunne følge med på kampene som kommer videre.

EM-Kvalifisering

I år er det 47 landslag av de 54 UEFA-landene som deltar i EM-kvalifiseringen, og det er kun plass til 15 i mesterskapet i tillegg til vertslaget England. I motsetning til tidligere er det ikke forhåndskvalifisering til kvalifiseringen, slik at alle påmeldte landslag denne gangen starter i samme runde. Kvalifiseringen består av to deler:

kvalifiseringsgruppespillet blir landslagene delt inn i 9 grupper, 2 grupper med seks lag og 7 grupper med 5 lag, i hver gruppe spiller lagene både hjemme- og bortekamper i mot hverandre. Vinnerlaget i hver av gruppene og de tre beste andreplassene kvalifiseres, og de gjenværende seks andreplasslagene spiller deretter playoff om de tre siste plassene i EM.

playoff blir de tre høyest rangerte lagene trukket til å spille i mot de tre lavest rangerte lagene for kvalifisering til de siste plassene i EM.

Kvalifiseringsrundene begynte i August 2019 og mye er allerede avgjort samtidig som flere nervepirrende avgjørende kamper gjenstår.
Norge spiller i Gruppe C sammen med Nord-Irland, Wales, Hviterussland og Færøyene. Norge har høyest rangering i gruppen og har vunnet hver eneste kamp i kvalifiseringsgruppen og kvalifiserte seg derfor til EM 27. Oktober 2020 etter at det ble 1-0 til Norge i mot Wales. Hjemmekamp i mot Hviterussland og Færøyene i gruppespillet ble kansellert.
Foruten bortekampen mot Wales vant Norge også disse kampene:
6-0 mot Nord-Irland på både hjemme- og bortebane.
7-1 mot Hviterussland på bortebane.
13-0 mot Færøyene på bortebane.
1-0 mot Wales på både hjemme- og bortebane.

Andre land som allerede er kvalifisert er England, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige, Frankrike, Belgia og Island. Island kvalifiserte på bakgrunn av høyeste rangering som andreplass i gruppespillet.
Akkurat nå er det Island, Østerrike og Sveits, alle med 19 poeng hver, som ligger an til å kvalifiseres på bakgrunn av å være de tre beste lagene på andreplass etter gruppespillet. Russland ligger derimot svært tett bak på 4. plass med 18 poeng, og ikke langt etter Russland ligger Tsjekkia, Italia og Portugal med 16 poeng hver.

Foreløpig ser det slik ut:
Gruppene A, B, D, E og H er fortsatt i spill.
Land som fortsatt kan vinne gruppespillet er Finland (Gruppe E), Polen (Gruppe D), Portugal (Gruppe E) og Spania (Gruppe D).
Land som fortsatt kan direkte kvalifiseres som andreplass er Østerrike (Gruppe G), Italia (Gruppe B) og Sveits (Gruppe H).
Nord-Irland, Russland og Ukraina er bekreftet at de kommer til å spille i playoffs.
Tsjekkia kan fortsatt ha muligheten til å delta i playoffs.

Foreløpige toppskårere i kvalifiseringsrundene er Tine De Caigny (23) som spiller for Belgia, med 12 mål, som blant annet skåret 5 mål i mot Litauen (6-0 til Belgia) på hjemmebane og dermed ble den første Belgiske spilleren som har skåret 5 mål i løpet av en kamp.
Caroline Graham Hansen (25) som spiller for Norge har totalt skåret 10 mål.
Sherida Spitse (30 år) som spiller for Nederland har totalt skåret 10 mål.

Kommende kvalifiseringsrunder

18.-24- Februar spilles de siste gruppespillene.
18. Februar blir det avspark igjen mellom Aserbajdsjan og Spania.
Neste dag følger Kypros mot Skottland, og Finland mot Portugal.
Det er flere kamper før siste oppsatte kamp 24. Februar da Italia spiller i mot Israel.

Playoff er satt opp til April, og lagene som skal spille i playoff blir trukket og publisert 5. Mars.

Publiseringsdatoen for lagene som endelig blir trukket til å spille i selve mesterskapet har ennå ikke blitt publisert, men selve mesterskapet skal skje 6.-31. Juli. Selve mesterskapsfinalen på 31. Juli skal ta sted på Wembley Stadium i London, England.