Euro 2022 skulle opprinnelig vært arrangert i 2021, men måtte flyttes på grunn av den pågående pandemien. Herrenes mesterskap ble utsatt fra 2020 til 2021, og det var ikke uten kontroverser at kvinnenes mesterskap ble flyttet for å unngå at begge mesterskapene ble arrangert samme år.

Mesterskapet vil etter planen bli gjennomført mellom 6. og 31.juli, og selv om det blir ett år på overtid kan vi se frem til en spennende turnering med flere vinnerkandidater, etablerte superstjerner, spennende nykommere og forhåpentligvis noen overraskelser.

Hele England som arena

På tross av at mesterskapet ble utsatt et år, vil kampene gjennomføres på de opprinnelig oppsatte arenaer. Geografisk er kampstedene spredd over hele England, og selv om det er stor variasjon i størrelse, er det moderne og flotte stadioner kampene gjennomføres på. Flere av disse brukes av lag i Premier League, og har kapasitet til å ta imot store publikum.

Brighton & Hove

Brighton & Hove Community Stadium
Brukes til daglig av Brighton & Hove Albion i Premier League under navnet The Amex, og har en publikumskapasitet på snaut 31 000. Publikumsrekorden er på 30 682 tilskuere, satt i en kamp mot Liverpool i januar 2019.

London

Brentford Community Stadium
Et nytt stadion, ferdigstilt så sent som i 2020, og er hjemmebanen til Brentford Football Club. Laget spiller for tiden i Championship, Englands nest øverste nivå, og stadion har en kapasitet på 17 250 tilskuere.

Wembley Stadium (kun finale)
Denne stadion bør være kjent for de aller fleste med en normal interesse for fotball. Nye Wembley er en av de flotteste arenaer i verden, og tar hele 90 000 tilskuere. Den engelske landslagsarenaen ble åpnet i 2007, og erstattet den ærverdige stadion fra 1923. Kun finalen vil bli spilt på Wembley.

 

Manchester

Old Trafford (åpningskamp)
Legendariske Old Trafford, Drømmenes Teater, er mest kjent for å huse en av verdens største fotballklubber, Manchester United. Med sin kapasitet på 74 140 tilskuere er Old Trafford Englands nest største stadion, etter Wembley. Her skal mesterskapets åpningskamp spilles.

Manchester City Academy Stadium
Manchester Citys moderne fotballakademi, Etihad Campus, har flere baner av høy kvalitet. Et av disse er Academy Stadium, som med sin kapasitet på 7 000 tilskuere blir en av arenaene under mesterskapet.

 

Milton Keynes

Stadium MK
Milton Keynes Dons hjemmebane har en kapasitet på 30 500 tilskuere, og brukes til vanlig av herre- og damelagene til klubben. Publikumsrekorden ble satt i 2015, under en VM-kamp i rugby mellom Fiji og Uruguay.

 

Rotherham

New York Stadium
Denne arenaen, med det velklingende navnet, tilhører Championship-klubben Rotherham United. Navnet spiller på den historiske tilknytningen de tidligere eierne av tomten hadde til byen New York City, samt den geografiske plasseringen i South Yorkshire. Kapasiteten er 12 021 tilskuere, og ble nesten fylt under Englands kamp mot Belgia i kvalifiseringen til kvinnenes Euro 2017.

 

Sheffield

Bramall Lane
Sheffield Uniteds hjemmebane er vertskap for Premier League klubber til vanlig, og regnes som verdens eldste stadion av denne størrelsen. Bramall Lane har vært Sheffield Uniteds hjemmebane siden klubben ble stiftet i 1889, og har en kapasitet på 30 050 tilskuere.

 

Southampton

St Mary’s Stadium
Southampton FCs moderne stadion ligger idyllisk til sør i England. Arenaen fra 2001 har en kapasitet på 32 384 tilskuere, og vil gi et positivt inntrykk på alle som er så heldige å få overvære en kamp her.

 

Wigan & Leigh

Leigh Sports Village
Med en arena på 12 000 seter i sentrum, er dette sportssenteret en diamant for idretten i lokalområdet. Flere lokale klubber har sitt tilholdssted her, blant annet en lokal rugbyklubb og en friidrettsklubb. Ungdomslagene og kvinnelaget til Manchester United bruker dette som hjemmebane. Her vil spillere, delegater og tilskuere få oppleve et toppmoderne idrettssenter under Euro 2022.

Mange favoritter

Seksten lag skal kjempe om heder, ære og gull i Euro 2022, og med forhåndskvalifiserte England (vertskap). Følgende lag er kvalifisert til mesterskapet:

• England (vertskap)
• Nederland
• Tyskland
• Frankrike
• Sverige
• Spania
• Norge
• Italia
• Danmark
• Belgia
• Sveits
• Østerrike
• Island
• Russland
• Finland
• Nord-Irland

Historisk sett har Tyskland vært stormakten i internasjonal kvinnefotball i mange år. Gullgrossisten må alltid regnes med i et mesterskap, på tross av at satsingen på kvinnefotball har eksplodert rundt om i Europa de siste årene. Nederland, som regjerende europeisk mester og finalist i verdensmesterskapet i 2019, vil være blant favorittene også i 2022. De nordiske landene har alltid vært gode i mesterskap, om enn ikke alltid samtidig, og England er på god vei oppover nasjonalt, så vel som internasjonalt. I tillegg satses det voldsomt på kvinnefotball i Italia og Spania.

Med statusen noen av de norske spillerne har i europeiske storklubber, så kan det være et lite håp om at Norge også skal kunne hevde seg i Euro 2022. Med litt godvilje kan Norge seile opp som en solid outsider, men alt må klaffe om Norge skal opprettholde sin gode, mesterskapshistorikk, da «de store» nå virkelig har begynt å få øynene opp for kvinnefotballens potensiale.

Norge har vunnet mesterskapet to ganger, sist tilbake i 1993. Det er derimot ikke lenger enn to mesterskap siden sist finaleplass, da det ble et knepet tapt mot Tyskland. Det var Norges fjerde finaletap mot tyskerne, som har vunnet hele åtte titler, hvorav ett som Vest-Tyskland.

Hele listen over tidligere finaler:

2017: Nederland 4-2 Danmark, Enschede, Nederland
2013: Tyskland 1-0 Norge, Solna, Sverige
2009: Tyskland 6-2 England, Helsinki, Finland
2005: Tyskland 3-1 Norge, Blackburn, England
2001: Tyskland 1-0 Sverige (Golden goal), Ulm, Tyskland
1997: Tyskland 2-0 Italia, Oslo, Norge
1995: Tyskland 3-2 Sverige, Kaiserslautern, Tyskland
1993: Norge 1-0 Italia, Cessna, Italia
1991: Tyskland 3-1 Norge (etter ekstraomganger), Aalborg, Danmark
1989: Vest Tyskland 4-1 Norge, Osnabrück, Vest Tyskland
1987: Norge 2-1 Sverige, Oslo, Norge
1984: Sverige 1-1 England (4-3 etter straffer), to kamper, Gøteborg og Luton

Hvilke lag og spillere vil prege mesterskapet i 2022? Vil forhåndsfavorittene innfri, eller vil et av de nordiske landene endelig få ut sitt fulle potensiale i et mesterskap. Hva med England? Med nok et mesterskap på hjemmebane, vil ikke presset være noe mindre på løvinnene, og har de det som skal til for å innfri? Det er ingen tvil om at potensialet er der, men England og mesterskap har vært noe eget i veldig mange år.

Det ligger an til et veldig spennende Euro 2022, og det er bare å glede seg til det hele starter på Old Trafford 6.juli!