Finland i EM 2022 – Tabell og kampprogram

Finland er trukket til gruppe B, hvor de skal møte Danmark, Tyskland og Spania. Laget skal spille sine EM-kamper i London og Milton Keynes.

Finland vinner Fotball-EM

ODDS: 201.00

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Tyskland
3
3
0
0
9 - 0
9
2
Spania
3
2
0
1
5 - 3
6
3
Danmark
3
1
0
2
1 - 5
3
4
Finland
3
0
0
3
1 - 8
0

Her er Finlands gruppespill EM-program:
Fredag 8. juli kl 18:00 Spania -Finland
Tirsdag 12. juli kl 18:00 Danmark – Finland
Lørdag 16. juli kl 21:00 Finland – Tyskland

Les mer om gruppe B her

🇫🇮 Finlands tropp til EM 2022

Målvakter

1. Katriina Talaslahti, FC Fleury 91
12. Anna Tamminen, Hammarby IF
23. Tinja-Riikka Korpela, Tottenham Hotspur FC

Forsvar

2. Elli Pikkujämsä, KIF Örebro
3. Tuija Hyyrynen, Juventus FC
5. Emma Koivisto, Brighton & Hove Albion
6. Anna Auvinen, UC Sampdoria
11. Nora Heroum, SS Lazio
15. Natalia Kuikka, Portland Thorns
16. Anna Westerlund, Åland United

Midtbane

4. Ria Öling, FC Rosengård
8. Olga Ahtinen, Linköping FC
9. Juliette Kemppi, IFK Kalmar
10. Emmi Alanen, Kristianstads DFF
13. Jenny Danielsson, AIK
19. Essi Sainio, HJK
20. Eveliina Summanen, Tottenham Hotspur FC

Angrep

7. Adelina Engman, Hammarby IF
14. Heidi Kollanen, KIF Örebro
17. Sanni Franssi, Real Sociedad
18. Linda Sällström, Vittsjö GIK
21. Amanda Rantanen, KIF Örebro
22. Jutta Rantala, Vittsjö GIK

🇫🇮 Finlands vei til EM 2022

Finland imponerte i sin kvalifiseringer til EM da det finske landslaget ikke tapte en eneste kamp i kvalifiseringen. Med sju seire og uavgjort kom Finland seg til EM på en komfortabel måte. Finland toppet kvalifiseringsgruppen sin. To kamper skiller seg ut i kvalifiseringsspillet. Uavgjort mot Portugal ble en spennende kamp hvor Linda Sällström utlignet i kampens sluttminutter til 1-1. Mot Skottland borte scoret Amanda Rantanen vinnermålet i kampens sluttsekunder og det samme gjaldt Linda Sällström mot Portugal på hjemmebane. De sene avgjørende scoringene banet vei for gruppeseieren.

Finlands kampresultat fra EM-kvalifiseringen:

2. september 2019: Albania – Finland 0-3
8. oktober 2019: Finland – Albania 8-1
7. november 2019: Finland – Kypros 4-0
12. november 2019: Portugal – Finland 1-1
27. oktober 2020: Finland – Skottland 1-0
1. desember 2020: Skottland – Finland 0-1
19. februar 2021: Finland – Portugal 1-0
23. februar 2021: Kypros – Finland 0-5

🇫🇮 Finlands damer i tidigere fotball-EM

Finlands kvinnelandslag har deltatt i EM tre ganger. Debuten fant sted i 2005 og fulgte deretter et hjemme-EM i 2009 før det bar til Sverige i 2013. Nå venter EM i England hvor Finland skal spille sitt fjerde EM på fem sjanser. Finland gikk glipp av EM i Nederland i 2017.

EM 2013 i Sverige

Finland spilte EM i Sverige i 2013, hvor de havnet i samme gruppe som vertsnasjonen. Sammen med Danmark og Italia utgjorde Sverige og Finland gruppe A. I åpningskampen fikk Finland et poeng da de spilte mot Italia i en målløs kamp. I neste kamp ventet Sverige der vertsnasjonen ikke viste noen nåde. Sluttresultatet ble hele 5-0 til svenskene. Finland hadde imidlertid sjansen til å nå kvartfinalen med seier mot Danmark i siste runde, men dette gikk ikke veien da Finland «bare» fikk med seg ett poeng etter 1-1 mot danskene. Med dette ble det en fjerdeplass i gruppe A og der endte Finlands EM i 2013.

Finlands tropp til EM 2013

Målvakter:
Minna Meriluoto, Siiri Välimaa, Tinja-Riikka Korpela

Forsvar:
Nea-Stina Liljedahl, Tuija Hyyrynen, Susanna Lehtinen, Laura Kivistö, Katri Nokso-Koivisto, Anna Westerlund, Pirjo Leppikangas

Midtbane/angrep:
Tiina Saario, Annika Kukkonen, Emmi Alanen, Nora Heroum, Heidi Kivelä, Natalie Kuikka, Marianna Tolvanen, Sanna Talonen, Leena Puranen, Jaana Lyytikäinen, Henni Malinen, Annica Sjölund, Ella Vanhanen

EM 2009 i Finland

Det andre mesterskapet som Finland deltok i var hjemme i 2009. Finland spilte alle tre gruppekamper på nasjonalarenaen i Helsinki, og de ble gruppevinnere. Åpningskampen ble seier mot Danmark og ble etterfulgt av seier mot Nederland før Finland ble beseiret av Ukraina i den tredje kampen. Men til tross for dette var Finland videre til kvartfinale som gruppevinner.

I kvartfinalen møtte Finland England i en kamp som ble målrik. England tok ledelsen og økte til 0-2 før Annica Sjölund reduserte for Finland før England bare minuttet senere økte ledelsen til 1-3. Linda Sällströms redusering til 2-3 var kampens siste mål og det var tydelig at England tok semifinaleplassen i stedet for vertsnasjonen. Finland fikk dermed en sterk turnering på hjemmebane til tross for at de ble eliminert i kvartfinalen.

Finlands tropp til EM 2009

Målvakter:
Minna Meriluoto, Petra Häkkinen, Tinja-Rikka Korpela

Forsvar:
Petra Vaelma, Sanna Valkonen, Miia Niemi, Tiina Salmén, Tuija Hyyrynen, Maiju Hirvonen, Maija Saari

Midtbane/angrep:
Jessica Julin, Anne Mäkinen, Katri Nokso-Koivisto, Anna-Kaisa Rantanen, Susanna Lehtinen, Sanna Malaska, Anna Westerlund, Essi Sainio, Laura Österberg Kalmari, Linda Sällström, Annica Sjölund, Sanna Talonen

EM 2005 i England

Første gang Finland deltok i EM var i 2005. Da deltok kun åtte lag i EM, og Finland var et av deltakerlandene. Finland gjorde det også så bra at de havnet blant de fire beste i turneringen. I gruppespillet vant Finland mot vertsnasjonen England og Danmark. Sverige toppet gruppe A og Finland fulgte til semifinalen som gruppetoer.

I semifinalen ble imidlertid Finland beseiret av alltid sterke Tyskland 1-4. Men en flott turnering for Finland, som tok en historisk plass blant de fire beste i sitt første EM. Midtbanespiller Anne Mäkinen ble også kåret til den beste spilleren i hele mesterskapet.

Finlands tropp til EM 2005

Målvakter:
Satu Kunnas, Virva Junkkari, Noora Matikainen

Forsvar:
Petra Vaelma, Sanna Valkonen, Tiina Salmén, Evelina Sarapää, Heidi Ahonen, Terhi Uusi-Luomalahti

Midtbane/angrep:
Jessica Julin, Anne Mäkinen, Minna Mustonen, Anna-Kaisa Rantanen, Sanna Malaska, Laura Kalmari, Heidi Kackur, Jessica Thorn, Linda Lindqvist, Sanna Talonen, Heidi Lindström

🇫🇮 Finlands herrer i tidigere fotball-EM

Finland har vært med i EM på herresiden kun en gang, da EM ble spilt over hele Europa i 2021. Mesterskapet ble utsatt et år på grunn av koronapandemien. Finland har de siste årene vokst frem som et bedre fotball-land. Håpet er at Finland fortsetter å kvalifisere seg til store mesterskap.

EM 2020 i Europa

Finland kvalifiserte seg i gruppe J hvor de spilte mot Italia, Hellas, Bosnia-Hercegovina, Armenia og Liechtenstein. Med seieren i nest siste kvalifiseringskamp kunne laget se seg klare for fotball-EM, en historisk prestasjon i landet.

Når Finland først var med i EM, fikk de en sportslig svært god start da de beseiret Danmark 0-1 på Parken i København. Dette etter en scoring av Joel Pohjanpalo. Denne kampen går imidlertid over i historien som kampen der Danmarks midtbanespiller Christian Eriksen kollapset på banen og fikk hjertestans. Noe som preget hele fotball-Europa gjennom hele mesterskapet. Christian Eriksen har det bra i dag og spiller fotball i England med en pacemaker.

Finlands mesterskap var ellers ingen suksess da seieren mot Danmark og Pohjanpalos mål ble turneringens eneste. Tap mot Russland og tap mot Belgia gjorde at Finland ble nummer tre i sin gruppe og ikke gikk videre til kvartfinalen blant de tre beste. Et historisk første mesterskap for Finland som vil bli husket i lang tid fremover, av ulike årsaker.

Finlands tropp til EM 2020

Målvakter
Lukas Hradecky, Anssi Jaakkola og Jesse Joronen

Forsvar
Paulus Arajuuri, Robert Ivanov, Thomas Lam, Daniel O’Shaugnessy, Jukka Raitala, Joona Toivio, Jere Uronen, Niko Hämäläinen, Sauli Väisänen og Leo Väisänen

Midtbane
Nikolai Alho, Fredrik Jensen, Glen Kamara, Joni Kauko, Robin Lod, Rasmus Schüller, Pyry Soiri, Tim Sparv, Robert Taylor og Onni Valakari

Angrep
Marcus Forss, Lassi Lappalainen, Joel Pohjanpalo og Teemu Pukki