Laget som går inn i EM som regjerende mester, har vanligvis et stort press på seg for å levere et nytt sterkt resultat. Italia gikk inn i årets turnering som regjerende mester, og i går var de nær ved å bli slått ut av turneringen allerede i gruppespillet. Det er imidlertid ikke uvanlig at presset blir for stort for en regjerende mester, ettersom det bare er én mester som har klart å forsvare tittelen sin i mesterskapet. Her er en kort oppsummering av de regjerende mesterne og hvordan det gikk med dem i det påfølgende mesterskapet.
EM-1964: Sovjetunionen vant første EM, i 1960
Laget tok seg hele veien til finalen nok en gang, men måtte se seg slått av Spania, som tok en tidlig ledelse i kampen. Det tok imidlertid ikke lang tid før Sovjetunionen utlignet, og det var ikke før i sluttminuttene at Marcelino Martínez sendte Spania til gull. (4 lag deltok)
EM-1968: Spania
Spania vant gruppespillet, som på den tiden ikke ble regnet som en del av selve turneringen, men som en kvalifiseringskamp. Dette førte laget til kvartfinale mot England. Det engelske laget vant hjemmekampen, og i kampen i Madrid tok Spania først ledelsen foran 120 000 tilskuere. England klarte imidlertid å utligne og ta ledelsen, og slo dermed ut de regjerende mesterne som dermed ikke fikk delta i selve EM. Italia vant EM.(4 lag deltok)
EM-1972: Italia
Italia vant gull på hjemmebane, men da turneringen ble spilt i Belgia, klarte de ikke å komme seg dit. De vant kvalifiseringsgruppen, men ble slått ut av Belgia i kvartfinalen i double. Vest-Tyskland vant (4 lag deltok)
EM-1976: Vest-Tyskland
Vest-Tyskland tok seg til sluttspillet, og vant semifinalen etter ekstraomganger mot hjemmelaget Jugoslavia. Finalen ble vunnet av Tsjekkoslovakia etter det måtte straffesparkkonkurranse til for å avgjøre, da Uli Hoeneß’ miss hindret laget i å forsvare tittelen. (4 lag deltok)
EM-1980: Tsjekkoslovakia
Laget gikk videre til bronsemedaljekampen etter å ha blitt nummer to i sin gruppe. Motstanderne var Italia, og kampen endte 1-1 etter ordinær spilletid. Dermed måtte kampen ut i straffesparkkonkurranse, der det måtte ni runder til for å kåre vinneren. Italia bommet på sitt siste skudd, og Tsjekkoslovakia måtte nøye seg med bronse denne gangen. Vest-Tyskland vant. (8 lag deltok)
EM-1984: Vest-Tyskland
Gruppespillet resulterte i uavgjort mot Portugal, seier mot Romania og tap mot Spania, noe som ga en tredjeplass på tabellen. Dette var ikke nok til å gå videre, og laget ble eliminert fra turneringen etter dette. Frankrike vant EM på hjemmebane. (8 lag deltok)
EM-1988: Frankrike
Frankrike overrasket alle og klarte ikke engang å ta seg til det påfølgende mesterskapet. I kvalifiseringsgruppen endte de på tredjeplass med seks av seksten mulige poeng. Nederland vant 2-0 over Sovjetunionen i finalen. (8 lag deltok)
EM-1992: Nederland
Nederland vant sin gruppe etter to seire og en uavgjort i gruppespillet. I semifinalen, som gikk til straffesparkkonkurranse, ble de slått ut av Danmark, som til slutt vant hele mesterskapet som ble spilt i Sverige. (8 lag deltok)
EM-1996: Danmark
Danmarks gruppespill resulterte i uavgjort mot Portugal, tap mot Kroatia og seier mot Tyrkia, men poengene var ikke nok til å ta seg videre til sluttspillet. Tyskland vant på golden goal i finalen mot Tsjekkia. (16 lag deltok)
EM-2000: Tyskland
Til tross for at Tyskland ble trukket ut som det høyest seedede laget i sin gruppe, endte de nederst på tabellen. Det eneste poenget de fikk med seg, var uavgjort mot Romania. Dermed ble det ikke noe sluttspill for de regjerende mesterne. Frankrike vant på golden goal mot Italia. (16 lag deltok)
EM-2004: Frankrike
Frankrike endte øverst i gruppen og måtte deretter møte Hellas i kvartfinalen. Dette møtet ble en skikkelig overraskelse, da Hellas’ Charisteas scoret kampens eneste mål i det 65. minutt. Frankrike ble dermed slått ut, mens Hellas gikk videre og vant hele turneringen. (16 lag deltok)
EM-2008: Hellas
Hellas’ gullmedalje kom som en overraskelse på fotballverdenen, men da de kom tilbake til turneringen for å forsvare seieren, falt de pladask. Tre strake tap i gruppespillet mot Sverige, Russland og Spania gjorde at de endte sist i gruppen og gikk glipp av sluttspillet. Spania vant 1-0 over Tyskland i finalen. (16 lag deltok)
EM-2012: Spania
Den eneste gangen EM-gullet har blitt forsvart, er i 2012, da Spania nok en gang klarte å stå øverst på pallen. Dette gjorde de ved å vinne gruppen og deretter slå ut Frankrike. Portugal og Italia i sluttspillet. (16 lag deltok)
EM-2016: Spania
Spanjolene håpet på en gjentakelse av 2012, men slik skulle det ikke gå. Til å begynne med så det bra ut, da de tok seg videre til sluttspillet som gruppetoer, men det tok raskt slutt mot fjorårets finalemotstander Italia i åttendedelsfinalen. Portugal vant over Frankrike etter ekstraomganger. (24 lag deltok)
EM-2020: Portugal
Portugal hadde det tøft i dødens gruppe, men takket være resultatene i den siste runden klarte de å avansere som en av de beste gruppetreerne. Åttendedelsfinalen mot Belgia endte ikke som de hadde håpet, og et mål av Thorgan Hazard sendte Portugal ut av turneringen. Italia vant over England i finalen på straffekonkurranse da ekstraomganger ikke kunne skille de. (24 lag deltok)
EM-2024: Italia
Italienerne ankom EM som mestere for tre år siden, men de hadde kanskje ikke det store løftet med en gang. Mange spillere ble byttet ut, og det samme ble landslagstreneren. Åpningsseieren mot Albania var derfor kjærkommen, men i andre runde gikk de på et tungt tap mot Spania. I siste runde mot Kroatia trengte italienerne ett poeng for å bli nummer to i gruppen, noe de klarte etter Mattia Zaccagnis 1-1 i det 98. minutt. Italia er dermed klare for åttedelsfinalene i EM 2024 hvor de møter Sveits.
Sportsskribent
silje@sportnyhet.com
Legg igjen en kommentar