Velobet

De norske spillerne på landslaget spiller i dag i suksessfulle klubber. Men hvor kommer spillerne egentlig fra? Hvor var det deres fotballkarriere startet? Det har vi tatt en kikk på noen av profilene. 

 

Maren Mjelde f.89, den naturlige kapteinen på laget. Hun er også den eneste som er født på 80-tallet. Da hun begynte i aldersbestemte lag, måtte hun spille på guttelaget til Idrettslaget Fri fra Espeland og Arna. I ungdomstiden spilte hun også håndball for Bjørnar. Da hun var 15 år tok hun avgjørelsen om å satse på fotballen, og var da også kaptein på J17-landslaget. I 2012, da hun var 23 år signerte hun for den tyske regjerende mesteren Turbine Potsdam. Det samme gjorde også Hegerberg-søstrene det året. Laget endte på 2. plass det året, bak Wolfburg (som de også tapte mot i cupfinalen samme året) og de kvalifiserte seg til Champions league. Mjelde scorte på straffesparkkonurransen i 8-delsfinalen mot Lyon og de var dermed til kvartfinalen. I semifinalen var det heltysk, mot Wolsburg som vant nok en gang over laget. I mai 2014 ble det kjent at Mjelde hadde signert med svenske Kopparbergs/Göteborg FC, på en kontrakt ut 2015-sesongen. Tom Nordlie hentet henne hjem til Avaldsnes i 2015 hvor hun fort ble kaptein. I Champions League 2016/17 tok Avaldsnes seg til 16-delsfinale, hvor de møtte det som ble sett på som verdens beste lag på tidspunktet, Lyon. Med 2–5 tap på hjemmebane, og 0–5 på bortebane, var dermed Avaldsnes sitt Champions League-eventyr over. Også i 2016-sesongen endte Avaldsnes på 2.-plass i Toppserien. Etter sesongen ble det kjent at Mjelde ikke forlenget kontrakten med Avaldsnes og forlot klubben etter to år. Nå gikk hennes vei til London og Chelsea. I sin første hele sesong i klubben ble hun både serie- og FA-cupmester med klubben, og i 2019/20-sesongen ble de igjen  seriemester. Under ligacupfinalen i mars 2021, måtte Mjelde forlate banen med en alvorlig kneskade. Dermed ventet operasjon og en lenger periode ute av spill. Til tross for at Mjelde ikke fikk være med på sesonginnspurten ble hun både serie- og ligacupmester, og hun ble også tatt ut på årets lag i Women´s Super League 2020/21-sesongen. Hun signerte nylig en ny ettårskontrakt med de. 

Karina Sævik, en av to spillere som til daglig spiller omtrent der hun startet. Hun har spilt i PSG og Wfl Wolfsburg. Men meldte i mai 2021 at hun returnerte til Norge og Avaldsnes. Dette begrunnet hun med at det ble for tøft å bo alene i utlandet under pandemien. Hun har spilt på landslaget og de aldersbestemte lagene siden 2011 da hun debuterte på J15. Hun debuterte for A-landslaget i 2019.

Maria Thorisdottir var et talent både i håndball og fotball. Hennes far er også landslagstrener for håndballdamene. Men Maria selv satset først på fotballen og debuterte i Toppserien i 2010. Etter U20-VM la hun opp pga jumpers knee. Hun gikk dermed over til håndballen, men pga manglende motivasjon ville hun til fotballen igjen. I 2014 debuterte hun for andre gang for Klepp, og på under ett år var hun på A-landslaget igjen. Men 2016-sesongen ble spolert pga skade, mens 2017 ble et betydelig bedre år. Først med EM i Nederland og deretter signering for Chelsea. I slutten av 2018 fikk hun en hjernerystelses som holdt henne av fotballbanen i nesten 10 mnd. I januar 2021 signerte hun for Manchester United, hvor hun spiller den dag i dag.

Frida Maanum f.95 spilte for Lyn fra 2014. Det året vant de både Dana cup og Norway Cup. På høsten samme år fikk hun sin debut på a-laget til Lyn som da spilte i 1.divisjon. Da hun var 16 år var hun også på et treningsopphold hos storklubben VfL Wolfsburg i Tyskland som ga henne veldig gode tilbakemeldinger. Da hun debuterte i Toppserien, var det for Stabæk. Hun hadde signert en avtale med de, men her ble hun kun en halv sesong før hun dro over til vårt naboland Sverige og Linköping. Allerede i sin første sesong ble hun seriemester i Damallsvenskan. Her ble hun en sentral spiller og var også kaptein det siste året. I juli 2021 signerte hun for Arsenal i FA Women’s Super League. Hun ble også nominert som ¨årets unge spiller¨ i Women’s Super League 2021/22

Sunniva Skoglund f.02, den yngste spilleren på laget startet for Eidanger i Porsgrunn på aldersbestemte lag og gikk til Urædd foran 2017-sesongen. Samme sesong fikk hun også sin debut på J15-landslaget og har fulgt alle de aldersbestemte landslagene med årene. I 2022 før Algarve Cup ble hun for første gang tatt ut på A-landslaget. Dette blir dermed hennes første mesterskap med flagget på brystet på seniornivå. Da hun signerte for Stabæk i 2020 erstattet hun til keeperlegenden Ingrid Hjelmseth som nå la opp.

Ada Stolsmo Hegerberg f.95, er kanskje den mest profilere og mestvinnende på landslaget. Hennes karriere er helt i annen verden. Hun har vært med å vinne norsk cupgull, gull i Toppserien, gull i UEFA Champions League, gull i tysk cup, og sølv fra EM med det norske landslaget. Hun har vunnet Gullballen (Kniksenprisen) (2015, 2016 og 2018), ble av UEFA kåret til Europas beste kvinnelige fotballspiller for innsatsen i sesongen 2015/16 og er tildelt Aftenpostens gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett og BBCs pris for årets kvinnelige fotballspiller for 2017. Hun ble i 2018 den første kvinne til å vinne den franske hedersprisen Gullballen. Hun er tidenes mestscorende spiller i Champions League. Hun scoret sitt 59. mesterligamål i finalen i 2022 da hun vant mesterligaen med Lyon for sjette (!!) gang. Men hun vokste opp i Sunndalen og spilte fotball sammen med sin søster Andrine. I 2007 flyttet familien til Kolbotn. Ada debuterte i Toppserien for Kolbotn som 16-åring og ble trolig den yngste spiller som har skåret hat-trick i Toppserien da hun gjorde det mot serieleder Røa i løpet av sju minutter.

Hegerberg har landskamper for J15, J16, J17, J19, U20 og det norske A-landslaget. Hun debuterte på det norske A-landslaget da hun var 16 år. Hennes første landslagsmål kom mot Japan i en turnering i Portugal den 6. mars 2013. Med kvinnelandslaget tok Hegerberg sølv i EM i Frankrike i 2013. I etterkant av EM i Nederland 2017 der Norge ble slått ut etter tre strake tap og 0-4 i målforskjell, ga hun beskjed til fotballforbundet om at hun ikke lenger ville være en del av landslaget. Hegerberg har oppgitt forskjellsbehandlingen mellom kvinner og menn i idretten som grunnen til at hun ikke ønsker å delta på landslaget. Men i mars 2022 ble det kjent at Hegerberg igjen skulle spille for landslaget, nesten fem år etter hun ga seg. I april 2022 gjorde hun comeback på landslaget med hat-trick i VM-kvalifiseringskampen hjemme mot Kosovo.

Spiller Nåværende klubb Ungdomsklubb
Debut seniornivå (år)
Guro Pettersen f.91 Vålerenga Fotball Idrettsforeningen Fløya Fløya (2008)
Sunniva Skoglund f.02 Stabæk Fotball Eidanger Urædd (2017)
Aurora Mikalsen f.96 SK Brann Kvinner Clausenenger
Arna-Bjørnar (2013)
Tuva Hansen f.97 SK Brann Kvinner Bryne Klepp (2013)
Maren Mjelde f.89 Chelsea FC Idrettslaget Fri
Arna-Bjørnar (2005)
Anja Sønstevold f.92 FC Inter Milan SF Grei
Linderud-Grei (2008)
Anna Jøsendal f.01 Rosenborg BK Kvinner Odda
Avaldsnes (2017)
Julie Blakstad f.01 Manchester City Ottestad
Ottestad (2018)
Maria Thorisdottir f.93 Manchester United FC Klepp Klepp (2010)
Synne Skinnes Hansen f.95 Rosenborg BK Kvinner Eik Tønsberg
Guro Bergsvand f.94 SK Brann Kvinner Hemming og Lyn Lyn (2011)
Vilde Bøe Risa f.95 Manchester United Women FC Åsane
Arna-Bjørnar (2012)
Amalie Eikeland f.95 Reading Women FC
Arna-Bjørnar (2011)
Ingrid Syrstad Engen f.98 FC Barcelona Melhus
Trondheims-Ørn (2014)
Frida Maanum f.99 Arsenal Women FC Bærumsløkka og Stabæk Lyn (2014)
Lisa Naalsund f.95 SK Brann Kvinner Tertnes og Arnar-Bjørnar
Arna-Bjørnar (2012)
Karina Sævik f.96 Avaldsnes Toppfotball Haugar (2011)
Guro Reiten f.94 Chelsea FC Women Sunndal
Sunndal (2009)
Elisabeth Terland f.01 SK Brann Kvinner Nærbø Idrettslag Bryne (2016)
Sophie Roman Haug f.99 Roma SPA Kløfta
LSK Kvinner (2015)
Celin Bizet Ildhusøy f.01 Paris St Germain FC Frogner Idrettslag
Skedsmo (2016)
Caroline Graham Hansen f.95 FC Barcelona Lyn Stabæk (2010)
Ada Stolsmo Hegerberg f.95 Lyon Sunndal Kolbotn (2010)

Brighton - Chelsea